ZEEUWS-VLAAMSE STUDENTENSTAD GENOMINEERD DOOR VPRO TEGENLICHT

Published by Koen Verhagen on

VPRO Power to the Platteland zoekt pioniers

VPRO Tegenlicht zoekt pioniers op het platteland. Mensen die de kracht van het landelijke inzetten voor de samenleving van de toekomst. Het Rootzz-initiatief Zeeuws-Vlaamse Studentenstad komt in aanmerking voor de titel Plattelandspionier. Vanaf 1 mei 12:00 kan gestemd worden op initiatiefnemers Michiel Meijers en Koen Verhagen op https://pioniers.op.vpro.nl/nominee/Michiel-Meijers-en-Koen-Verhagen.html


De trek naar het platteland is een feit. Mede door de hoge prijzen van woningen in de stad verruilen veel starters, startups en jonge gezinnen de stad voor het platteland. Steden zijn druk, vies en duur, en het Randland, zoals plattelandsocioloog Bettina Bock het gebied buiten de Randstad noemt, ontwikkelt zich snel. Wie over de stadsmuren kijkt, vindt tussen het groen een huis met een tuin, ruimte voor experiment, innovatie en vrijheid.

De Zeeuws-Vlaamse Studentenstad (ZVSS) speelt in op deze trend. Het doel van de ZVSS is het kennisniveau over het wonen en werken in Zeeland onder studenten te verhogen door jaarlijks een andere studentenstad te verkiezen tot Zeeuws-Vlaamse Studentenstad. In die stad wordt een groot event georganiseerd, waar de Zeeuwse werkgevers in contact komen met studenten om op informele wijze kennis te maken. 

Tilburg won de eerste verkiezing en is de Zeeuws-Vlaamse Studentenstad 2019. Op 25 april j.l. vond daar een succesvol event plaats, waar werkgevers en studenten o.a. stage-, scriptie- en carrièremogelijkheden bespraken en er samen een mooi feest van maakten. Het Rootzz-initiatief wordt gesteund door meer dan 50 bedrijven, organisaties, gemeentes en de Provincie Zeeland.

Over VPRO Tegenlicht: Power to the Platteland

VPRO Tegenlicht zoekt vernieuwers, die durven denken buiten de kaders van de stad, met vooruitstrevende ideeën over het samenleven van morgen. Mensen die gebruik maken van de kracht van het landelijke en met concrete oplossingen komen tegen krimp en sociaal isolement. Maar ook mensen die komen met nieuwe vergezichten en praktische plannen voor bijvoorbeeld nieuwe woonvormen, natuurbeleving, mobiliteit en voedselproductie.

De zoektocht naar vernieuwers buiten de stad, die de kracht van het landelijke inzetten voor de samenleving van de toekomst is in volle gang. Op zaterdag 25 mei zullen de vijf finalisten hun idee aan de jury en het publiek presenteren tijdens de speciale Meet Up in De DRU Cultuurfabriek in Ulft.